En del af

Kom i gang

Få intelligent styring af din egen vedvarende energi. Det hele starter med et uforpligtende tilbud fra én af vores rådgivere.

Måling af el: Sådan finder du dine apparater, der sluger strøm

Hvordan kan du egentlig finde ud af, hvilke af dine elektriske apparater der trækker mest strøm? Det er en vigtig viden, der kan hjælpe dig med at reducere dit elforbrug og spare penge på din elregning.

I denne artikel vil vi guide dig gennem processen med at måle elforbruget på dine apparater, og vi vil også se nærmere på, hvordan elforbruget varierer mellem lejligheder og huse.

Test de enkelte apparaters elforbrug med en elmåler

Mange af os har en tendens til at overse, hvor meget strøm vores elektriske apparater reelt bruger. Men ved at teste hvert apparats individuelle elforbrug kan vi få en bedre forståelse af, hvor pengene forsvinder hen på vores elregning.

En effektiv måde at gøre dette på er ved hjælp af en smart energimåler, fx fra Watts, som er et praktisk apparat til måling af strømforbrug. Energimålere er enheder, der sættes ind i dit netskab og præcist måle, hvor meget strøm de bruger. Du kan eksperimentere dig frem til, hvor meget dine apparater bruger, ved at tænde og slukke dem og aflæse det i fx Watts energiassistent appen med det samme når forbruget ændre sig.

På den måde kan du identificere de største strømslugere og træffe beslutninger om, hvordan du kan reducere dit elforbrug.

Er der forskel på at bo i lejlighed vs i hus?

Er der forskel på elforbruget i en lejlighed og i et hus? Det afhænger af forbruget i hjemmet.

Et hus har typisk flere kvadratmeter og dermed flere rum, der kræver opvarmning, belysning og elektroniske apparater. Dette kan medføre et højere samlet elforbrug sammenlignet med en lejlighed. Dog kan moderne teknologi som energieffektive apparater hjælpe med at mindske forskellen. Ved at måle elforbruget i den bolig du bor i, kan du få en idé om, hvor meget energi du bruger i dit specifikke miljø.

Ønsker du at læse mere om, hvordan du kan styre dit elforbrug og gøre dit energiforbrug grønnere, så kan du læse mere om Watts homegrid her.

Hvilke faktorer har indflydelse på elforbruget? Flere faktorer påvirker elforbruget i dine apparater. Først og fremmest er apparatets type og størrelse afgørende. Større apparater som køleskabe og ovne bruger ofte mere strøm end mindre enheder som lamper og mobilopladere.

For at nøjagtigt måle strømforbruget kan det være en god idé at anvende en måler, der kan måle strømforbruget præcist. Derudover spiller brugstiden en rolle. Apparater, der er tændt i længere tid, trækker naturligvis mere strøm. Desuden kan teknologien bag apparaterne også påvirke elforbruget. Ældre modeller er muligvis mindre energieffektive end nyere, som er mere energivenlige og er bedre til at optimere på strømforbruget.

Du kan med fordel holde øje med de energimærker, som du finder på hårde hvidevarer og købe dine produkter ud fra, hvilket energimærke produkterne har.

Hvad er en el-måler?
Elmåler fra Watts

En el-måler er en enhed, der måler mængden af elektricitet, der forbruges i din bolig. Den registrerer strømforbruget i kilowatt-timer (kWh) og giver dig en klar indikation af, hvor meget elektricitet du bruger over en given periode. El-målere er afgørende for at holde styr på dit elforbrug og kan hjælpe dig med at identificere områder, hvor du kan reducere dit forbrug.

Hos Watts tilbyder vi Watts Live, som er en smart energimåler, der giver dig indblik i dit strømforbrug i realtid. Det virker ved at et lille kort fra Watts bliver sat ind i dit elskab. Watts kortet transmitterer oplysninger om dit strømforbrug fra din elmåler til den gratis Watts energiassistent app hver femte sekund.

Hos Watts tilbyder vi to varianter af Watts Live-kortet: En til Kamstrup og Watts Live til Echelon. Begge energimålere giver dig øjeblikkeligt indblik i dit strømforbrug. De sender information om dit strømforbrug til den gratis app Watts energiassistent hvert 5 sekund.

  • Watts Live Kamstrup er kompatibel med Kamstrup Omnipower elmålere og kan benyttes, hvis du bor i et område som er understøttet af dette netområde. Se mere her.
  • Watts Live Echelon er kompatibel med Echelon elmålere med typenuymmeret 8331 eller 83332, og kan også benyttes hvis du har Cerius eller Konstant som netselskab.

Ønsker du mere information om hvilke netselskab der understøtter vores teknologier, så kan du se meget mere her.

5 tips til at spare på din daglige strøm

Nu hvor du har en bedre forståelse af, hvordan du måler dit elforbruget, lad os se på nogle praktiske tips til at spare på din strømregning:

Sluk ubrugte apparater: En effektiv måde at reducere dit strømforbrug på er ved at slukke for apparater, når de ikke er i brug. Dette gælder især for de større apparater som tv og computere. Det er vigtigt at bemærke, at det ikke altid er tilstrækkeligt blot at trykke på sluk-knappen. Selv når et apparat er slukket, kan det stadig trække strøm, så det anbefales at slukke for stikkontakten helt.

Brug energieffektive apparater: En smart tilgang er at skifte til apparater, der er designet til at bruge mindre energi og opnå en højere effektivitet. Når du køber nye apparater, bør du overveje deres energimærkning for at vælge de mest energibesparende muligheder.

LED-belysning: Gør brug af energibesparende LED-pærer til belysning i stedet for almindelige glødepærer. LED-pærer bruger betydeligt mindre strøm og har en længere levetid, hvilket både reducerer dit strømforbrug og sparer dig penge på længere sigt.

Benyt en elmåler: For at vide præcis, hvor meget el dine apparater benytter, så kan det være smart at benytte en elmåler. Et godt eksempel på en elmåler er Watts Live. Med hjælp fra et lille kort, som bliver sat ind i din eltavle, kan du holde øje med dit elforbrug i realtid.

Kontroller termostater: Regulér termostaterne til opvarmning og køling, så du undgår at bruge mere energi end nødvendigt. Hold en behagelig temperatur i dit hjem, men undgå at overforbruge energi ved at indstille termostaterne for højt.

Vil du vide endnu mere om Watts?

Få dybere indsigt og viden om vores produktportefølje, få gode råd til håndtering af dit solcelleanlæg, få indblik i innovativ, vedvarende teknologi og meget mere.

En del af

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12