FAQ
Har du spørgsmål om solceller, elforbrug eller nogle af vores produkter og services? Vi har samlet en lang række svar på de mest almindelige spørgsmål – og har også opbygget en stor samling af artikler, der kan hjælpe dig videre.
Solceller til private
Gennemsnitsprisen på køb af solcelleanlæg og installation ligger på ca. 70.000-120.000 kr. for et parcelhus med et årligt elforbrug på ca. 4.000 kWh. Du skal dog være opmærksom på, at prisen kan svinge alt efter anlæggets størrelse, effektivitet og type.
Et solcelleanlæg på 6 kW har en årlig produktion på ca. 5.800 til 6.000 kWh pr. år. Det kan dække en gennemsnitlig husstands årlige energiforbrug og potentielt også være i stand til at sælge den overskydende strøm.
Hvis du skal bruge et mere præcist estimat, så vil vi meget gerne tale med dig om en løsning tilpasset netop dit hjem. Du kan kontakte os lige her.
Det kræver energi og materialer at producere et solcellepanel, men man anslår at et solcellepanel er energimæssigt tjent hjem efter 2-3 år. I dag indgår vedvarende energi oftest til produktion af solcellepanelerne, men den præcise belastning afhænger af producenten og kan være svær at anslå helt præcist.
Ligeledes indgår transporten af solcellepanelerne typisk fra Asien til Europa også i energiomkostningen. I solcellepanelets levetid (ca. 25-35 år) vil solcellepanelet producere 100% grøn strøm, og når solcellepanelets levetid er slut, vil det blive genanvendt.
I dag kan ca. 90% af solcellepanelet genanvendes, og vi må antage, at der i takt med udbredelsen af flere og flere solceller i verden vil blive optimeret på denne proces, så endnu flere af panelernes materialer får nyt liv. Derfor tør vi godt sige, at solceller er en miljøvenlig investering og den bedst mulige vedvarende energiløsning.
For at få betaling for overskudsstrømmen skal du indgå en aftale med en balanceansvarlig, som vil købe din solcellestrøm. Det er desværre ikke alle elselskaber, der kan tilbyde at købe din strøm. Du kan finde listen over, hvem der køber overskudsstrøm her.
Du behøver ikke at købe og sælge strøm hos det samme elselskab. Det kan i princippet godt være to forskellige aktører, men det kan dog skabe en lidt besværlig elregning i sidste ende. Dit eget strømforbrug er skattefrit. Hvis du sælger strøm for over 7.000 kr. pr. år til en balanceaktør skal du huske at indberette det til SKAT. Du kan læse mere på skat.dk
Så længe at dine solceller er monteret med mest mulig adgang til sollys er der ingen energimæssig forskel på om du placerer solcellerne på jorden eller på dit tag. Vi anbefaler som regel, at dine paneler er placeret i sydvendt retning med en hældning på 45 grader. Der kan dog være faktorer, der er afgørende for netop din ejendom. Derfor er vores team af solcellespecialister, klar til at hjælpe dig.
Solceller på jorden: Solceller må gerne placeres på jorden på stativer, men det kræver at jordstykket er indenfor samme matrikel som ejendommen. Der kan i forbindelse med byggeansøgningen hos kommunen være krav om, at solcelleanlæggets tætteste kant er indenfor en rimelig afstand af eksisterende bygninger (oftest 20-25 meter). Solcelleanlægget må derfor gerne ”bevæge” sig væk fra bygningerne, men det inderste hjørne skal være indenfor afstandskravet. Bemærk, at kommunerne kan give dispensation, hvis du vil have solcellerne langt væk fra din ejendom.
Solceller på taget: Hvis du vil etablere solceller på dit tag, skal du undersøge to ting:
1) Er der plads på taget? 2) Kan taget holde til vægten af solcellerne?
Der kræves som udgangspunkt byggetilladelse for etablering af solceller på tagflader til erhverv (dette gælder ikke private). Det er bygningsejer, der påtager sig ansvaret for tagkonstruktionens bæreevne, når der lægges ekstra vægt på taget, som følge af installation af solceller. Derfor kræves det ofte i byggeansøgningen, at en certificeret ingeniør har lavet en statisk beregning af tagfladen til solceller. Du kan med fordel henvende dig digitalt til Nemingeniøren. Her indhentes en tilbudspris og Nemingeniøren tager ansvaret for de statiske beregninger.
Har du fladt tag? Så lad os hjælpe dig. Watts er eneforhandler af nogle helt særlige, lette og tynde solceller, som kan være den perfekte løsning for dig. Kontakt en af vores solcellespecialister i dag, så vi kan rådgive dig til den mest ideelle løsning. Du kan kontakte os her.
Vi anbefaler ikke, at du vasker dine solceller. Vores erfaring viser, at det kun giver en minimal forbedring af effekten, og risikoen for at falde ned eller beskadige paneler ikke står ikke mål med den eventuelle effekt, du muligvis kan opnå.
Hvis du alligevel vælger at vaske solcellerne, så anbefaler vi, at bruge en blød børste og rent vand uden tilsætning af nogen former for kemikalier.
Selvom der er en række faktorer, der har indflydelse på din tilbagebetalingstid vil den typisk ligge på 7-10 år. Vores beregninger for 2022 viste dog, at tilbagebetalingstiden kunne komme helt ned på 4-5 år grundet de stigende priser på almindelig energi.
En vigtig faktor i forhold til udnyttelsesgraden er, hvor meget strøm boligen udnytter fra solcellerne. Hvis der tilknyttes et husstandsbatteri og evt. en elbil, så vil du f.eks. være i stand til at gemme elektriciteten til om aftenen, hvor dine solceller ikke producerer strøm. Samtidig kan en controller fra Watts Homegrid™ hjælpe dig med at optimere dit energiforbrug, så du udnytter dine solceller mest muligt. Dette vil forkorte tilbagebetalingsperioden markant.
Vi vil meget gerne hjælpe dig med at komme i gang. Du kan kontakte os lige her.
I Danmark har solcellerne som regel den største effektivitet i de lyse sommermåneder. I den periode vil de være i stand til at omsætte ca. 20% af solens energi til elektricitet. Effektiviteten er i høj grad påvirket af placering og vinkling. Den største effektivitet kan typisk opnås med sydvendte paneler på 45 grader.
Vi anbefaler, at du forhører dig hos vores solcellespecialister i forhold til den bedste placering af solceller for netop din bolig. Du kan kontakte os lige her.
Det er vigtigt, at du får undersøgt af en certificeret instans om dit tag kan bære solcellerne og hvor stort et område, du skal afsætte til at dække dit energibehov. Du kan også overveje at montere solceller på husets facade eller stativer på jorden.
I Danmark vil den mest optimale placering af solcellerne være direkte mod syd med en hældning på 45 grader. På den måde kan du producere mellem 900 til 5000 kWh om året. Det hele afhænger naturligvis af anlæggets størrelse, omgivelserne, skygger på anlægget og vejrforhold.
Solceller kan i enkelte tilfælde være for tunge til boligens tag. Derfor er det vigtigt at undersøge, om der er behov for at understøtte taget yderligere. Før du køber solceller bør du kontakte din kommune, for at få viden om hvorvidt lokalplaner, fredninger og om servitutter tillader dig at sætte solceller på din bolig.
Hvis du vil sælge din overskydende strøm, skal du tage kontakt til en såkaldt balanceaktør.
Mens et almindeligt energiselskab leverer strøm til en kunde, er det en balanceaktør der køber og sælger energi på en elbørs – på dine vegne. Balanceaktørerne sender dagligt en prognose til Energinet. Den angiver, hvor meget strøm der bliver produceret i det kommende døgn. På den måde hjælper alle hinanden med en sikker drift af elnettet.
Når du tilmelder dit solcelleanlæg skal du bruge et GSRN-nr., som du får fra dit netselskab. Hvis ikke du har modtaget dit GSRN-nr. indenfor 2-3 uger efter montagen, så skal du kontakte dit netselskab. Du kan finde listen over balanceansvarlige i Danmark her.
Batteri til private
Der findes mange forskellige batterier. Den nuværende teknologi til solcelleanlæg i husstande er Lithium Jern Fosfat (LFP) også kaldt LiFePO4. Denne type batterier er større og har flere cyklusser end de såkaldte Li-ion Polymer-batterier, som vi kender fra elbiler.
LiFePO4-batterier er tungere end flere øvrige batterier, hvilket dog ikke betyder noget i et hus. Til gengæld er batterierne meget brandsikre, hvilket er afgørende for husinstallationer. Brandsikkerheden er faktisk årsagen til, at man ikke længere anvender Li-ion Polymer-batterier i husstande.
Du kan læse mere om teknologien via dette link.
Du bør altid sikre dig, at producenten er anerkendt og har solgt mange batterier. Batterier kan nemlig være en ustabil størrelse, hvis ikke producenten har helt styr på elektronikken og kemien i batterierne.
Derfor vælger vi altid kun meget store og anerkendte producenter med sikkerhed i absolut topklasse. Du kan læse mere om vores solceller og batterier lige her.
Du behøver ikke at tilkoble et batteri til dine solceller, men med Watts Homegrid™ kan det ofte betale sig, da vi hjælper dig med at lagre og bruge din solcelleenergi intelligent og helt automatisk.
Prisen på et batteri stiger i takt med størrelsen, og du kan forvente, at det vil koste mellem 40.000 kr. og 115.000 kr. alt efter hvor meget, det skal kunne yde (5,1 kWh til 22,1 kWh). Oftest sælges batteriet med i en pakkepris, så der gives en samlet rabat.
Vi bruger en speciel type batterier fra en anerkendt partner. Du kan læse mere om vores batterier her.
Der findes desværre ikke et entydigt svar på dette, da det hele afhænger af dit elforbrug – og hvor selvforsynende, du gerne vil være.
Som udgangspunkt, så bør du vælge et batteri, der kan holde strømmen i huset kørende indtil næste morgen, hvor solcellerne igen producerer strøm. Hvis du har et højt elforbrug om natten, som tømmer batteriet relativt hurtigt, så er det vigtigst at have batterikapacitet nok til rådighed til at være selvforsynet fra omkring kl. 17.00-22.00, hvor elpriserne ofte er høje.
Du kan anvende Watts Homegrid™ til intelligent styring af batterierne, så batteriet bruger strøm fra solcellerne mest optimalt – og bliver fyldt med strøm fra elnettet, når elpriserne er lavest.
Udover at dække dit forbrug i spidsbelastningsperioderne, kan dit batteri også virke som en "buffer" i løbet af dagen, hvis der pludselig opstår uventede udsving i priserne.
Watts Energiassistent™
Hvis du vil følge dit elforbrug sådan helt automatisk, så skal du oprette forbindelse til din elmåler. Dette kan du gøre uanset hvor, du køber din strøm. Du skal følge disse trin: 1. Åbn appen og log ind 2. Tryk på 'Tilføj måler' (menulinjen i bunden) 3. Tryk 'Ny måler' 4. Scroll ned til 'Andet selskab' 5. Følg vejledning og brug MitID Når du har oprettet forbindelse til måleren, så får du vist dit elforbrug pr. time og det kan hjælpe dig med at skifte vaner. Faktisk kan vi se, at aktive brugere skruer ca. 8% ned for deres forbrug, når de bruger appen.
Den 1. april 2016 fik hele elbranchen nye regler, som blandt andet betyder, at alle elleverandører og netselskaber er forpligtede til at sende og hente alle data gennem en fælles database, som ejes af Energinet.dk.
Netselskaberne er ikke forpligtede til at sende tids-data til databasen, selvom de har installeret fjernaflæste målere i din bolig.
Det kan desværre variere meget fra selskab til selskab, hvor lang tid, de bruger på at levere data. Dette har betydning for, hvor hurtigt vi kan vise dit forbrug i appen. For enkelte selskaber ved vi, at der kan være op til fem dages forsinkelse på data.
Basisforbruget er udregnet som et gennemsnit, så eventuelle strømafbrydelser eller lignende ikke påvirker visningen.
Gennemsnittet er baseret på de 3% laveste timemålinger i en rullende periode på 30 dage tilbage i tid. Dertil kommer, at udregningsmetoden i Watts vægter de nyeste minimumsmålinger højere i gennemsnittet end de gamle.
Hvis du ser dit basisforbrug i Watts for en hel dag eller et kvartal, er det en simpel summering af det udregnede basisforbrug.
Du kan altid se dit daglige kWh-forbrug i appen. Du finder der ved at trykke på: ’Seneste uge’ på velkomstskærmen. Herefter vil du komme ind på en side med grafer, der viser dit daglige forbrug.
På denne side kan du også scrolle ned og under punktet: Variabelt forbrug / basisforbrug finde en graf, der viser dit timeforbrug. Hvis du ønsker det kan du også trykke på grafen og forstørre den.
Vi indikerer strømzoner med farver.
En grøn strømzone betyder, at CO2-udledningen er under dagens gennemsnit. En gul strømzone er på gennemsnittet er lidt derover. En sort strømzone vises, når CO2-udledningen er over dagens gennemsnit.
Oversigten over dagens strømzoner vises på baggrund af informationer fra Energinet.dk. Jo mere dit elforbrug finder sted i de grønne zoner, jo mindre bliver din samlede CO2-udledning.
Vi kan ikke svare på om strømmen i de grønne strømzoner er billigere end i øvrige strømzoner, da dette afhænger af din el-aftale. Distributionsselskaberne har i nogle områder lagt en højere pris pr. kWh mellem kl. 17-20, men vi forholder os alene til, hvordan strømmen bliver produceret. Er der overvægt af vedvarende energikilder, så viser vi som udgangspunkt en grøn strømzone.
Watts Live™
Med Watts Live™ kan du hurtigt finde ud af, hvilke enheder i dit hjem bruger meget strøm ved at se, hvordan forbruget stiger sekunder efter enheden bliver tændt.
Watts Live er en smart energimåler, der giver dig indblik i dit strømforbrug i realtid. Det lille kort sidder i dit teknikskab sender info om dit strømforbrug fra elmåleren til din app (Watts Energiassistent) helt ned til hvert 5. sekund. Du kan dermed straks se dit elforbrug på adressen, uanset om du er ude eller hjemme.
Bemærk: Watts Live™ til Kamstrup kan benyttes, hvis du har en Kamstrup Omnipower elmåler. Watts Live™ til Echelon kan benyttes, hvis du har en NES Echelon elmåler med typenummeret 83331 eller 83332.
Watts Live™ er en smart energimåler, der sidder i dit teknikskab. Den giver dig et øjeblikkeligt indblik i dit strømforbrug ved at aflæse data fra din elmåler hvert 5. Sekund. Derefter sender den automatisk data til Watts Energiassistent-appen, så du kan følge med lige når du vil.
Du kan bestille den i vores shop her.
Det kommer an på udbyderen af din elmåler. Vi forhandler to typer Watts Live™: Watts Live™ til Kamstrup Omnipower og Watts Live™ til Echelon.
Watts Live™ er kompatibel med Kamstrup Omnipower målere og Echelon 83331 og 83332 målere. Du kan se her hvilke netselskaber, der kan benytte Watts Live™.
Watts Live™ kan bestilles her.
Ja, det må du, og det er faktisk nemt at installere. Du skal blot tilslutte Watts Live™ til din elmålers MEP/HAN port og derefter følge instruktionerne i Watts energiassistent-appen. Det er nemt at gøre, helt uden hjælp fra en elektriker.
1. Åben Watts Energiassistent appen og opret din bolig 2. Forbind til ’Eloverblik’ for historisk forbrugsdata ved brug af MitID 3. Vælg den bolig, hvor du vil installere Watts Live 4. Vælg ikonet ’Tilføj’ i menulinjen, derefter ’Tilføj Watts Live’. 5. Følg guiden for opsætning i appen, og glæd dig til at bruge Watts Live™. Her kan du se en kort installationsvideo til henholdsvis: NES Echelon elmåler og Kamstrup elmåler.
Smart styring (IFTTT)
Smart styring er en automatisk styring af dine apparater i hjemmet, som du kan bruge til at starte dine apparater på bestemte tidspunkter. Det kan f.eks. være når strømmen bliver produceret med lavt CO2 aftryk pr. kWh eller når elprisen er lav.
Det betyder helt konkret, at Watts kan sætte din vaskemaskine i gang i løbet af dagen, når strømmen er grønnest eller billigst – endda også før et bestemt klokkeslæt. Skal du bruge vasket tøj kl. 17.00, sørger styringen for, at tøjet er klart der og at der er blevet vasket i det bedst mulige tidsrum.
IFTTT står for ’If this then that’ og er en gratis platform, der lader brugeren sammensætte en serie af kommandoer, så handlinger kan ske automatisk.
Du kan starte din vaskemaskine, når strømmen bliver produceret med lavt CO2 udslip pr. kWh, hvis vaskemaskinen er kompatibel med IFTTT. Eksempel på mærker, der har maskiner, der er kompatible med IFTTT er Samsung og Whirlpool.
Opvaskemaskinen kan også sættes i gang, mens du er væk, og den kan være færdig, når du kommer hjem. Og så kan du indstille den til at vaske, når strømmen i stikkontakten har et lavt CO2-udslip.
Efterhånden er flere pærer og stik fra f.eks. IKEA og Philips Hue også blevet kompatible med IFTTT. Det betyder, at de kan indstilles til at tænde, når strømmen har lavt CO2-udslip. Robotstøvsugeren eller robotplæneklipperen er også eksempler på apparater, der er kompatible.
Med IFTTT og Watts Smart Styring kan du derfor opnå et langt grønnere og mere effektivt energiforbrug.
Hvis du vil i gang med IFTTT, så du kan få din vaskemaskine eller øvrige apparater til at starte automatisk, når CO2-niveauet pr. kWh er lavt, så skal du oprette en IFTTT profil. Det er nemt at bruge og nemt at komme i gang.
Du skal oprette profilen i deres app eller på deres hjemmeside her.
Solceller til erhverv
For at kunne nettoafregne solcellestrøm i egen eltavle kræves det, at solcelleanlægget er tilsluttet og installeret på samme matrikel.
Der er dog undtagelser, såfremt at bygningerne på f.eks. to tilstødende matrikler har sammenhængende relation. Betragtes bygningerne som en samlet virksomhed/ejendom (kun adskilt af matrikellinjer), så kan der altså godt søges om dispensation hos det lokale netselskab.
Kan en undertavle anvendes? En ejendom forsynes fra elnettet med en eller flere stikledninger, som går ind til en hovedeltavle, hvor en hovedelmåler måler elforbruget og solcelleoverskudsstrøm, som sendes ud på elnettet. Hovedeltavlen kan forsyne undertavler.
I princippet er det ligegyldigt, hvilken eltavle som solcelleinverteren tilsluttes i. Strømmen fra solcelleanlægget vil først fordele sig ud i alle eltavler og dække ethvert forbrug på ejendommen inden strømmen presses igennem hovedelmåleren og ud på elnettet (sælges til spotpris).
Hvis der er installeret flere hovedelmålere på ejendommen, skal du være opmærksom på nogle ting. Solcelleanlægget kan ikke forsyne to hovedeltavler med hver sin hoved-elmåler. Dette gælder dog kun undertavler forgrenet på samme ledningsnet. Såfremt der er flere hovedeltavler skal disse forsynes med hver sin solcelleinverter.
Fordelen ved flere hovedeltavler kan være en produktionsmåler, der er begrænset ved +50kw inverterkapacitet, så der reelt kan installeres et større solcelleanlæg uden krav til produktionsmåler på ejendommen.
Det korte svar er nej. Selvom nutidens batterier er blevet bedre, mere sikre og ofte kommer med 10 års garanti, så vil et batterisystem tilføje et ekstra led til dit ellers simple solcelleanlæg.
Batterier er fortsat dyre og har oftest kun det formål at sikre en bedre forretning for den strøm, som ellers ville blive solgt på elnettet.
Da virksomheder oftest kan trække næsten alle afgifter (og moms) fra elregningen, så er der ikke stor forskel på den reelle pris virksomheden betaler for strømmen og den pris, som strømmen sælges til på elnettet (spotpris).
Batteriet vil derfor kun ”flytte” transportafgiften, hvilket med nuværende batteripriser ikke er rentabelt. Køb og salg af strøm fra elnettet via batteriet kan øge rentabiliteten, men står stadig ikke mål med udgifterne. Oftest er din investering bedre brugt til installation af flere solcellepaneler – enten ved at producere mere strøm, du kan sælge eller ved at bidrage til dit system på dage uden fuld sol.
Virksomheder kan faktisk betragte salg af overskudsstrøm til elnettet som et ”likviditetsbatteri”, da den ekstra indtægt om sommeren, kan bruges til at købe strømmen retur for om vinteren eller om natten.
Yderligere spekulation kan gøres i, at elprisen kan være højere om sommeren, hvor vind- og hydroenergi til tider udebliver og dermed presser prisen på strømmen op.
Hvis du har spørgsmål til solceller i din virksomhed, så sidder vores solcellespecialister klar på telefonen 70292044 eller på solsupport@watts.dk.
Skattemæssigt betragtes salg af solcellestrøm som en indtægt. Hvis man har tilsvarende udgift til køb af strøm, vil udgiften og indtægten udligne hinanden.
Solcelleanlægget kan afskrives helt med op til årligt 25%, hvis solcellerne ikke er integrerede og udgør selve taget. Efter fuld afskrivning vil et solcelleanlæg til 500.000 kr. (virksomhedsskat 22%) reelt kun have kostet 390.000 kr.
Der har gennem årene været forskellige statslige erhvervsstøtteordninger til solceller. Den mest gennemgående ”støtteordning” er den såkaldte Nettoafregning, som reelt betyder, at man må etablere op til 50 kw solcelleanlæg uden at skulle svare afgift af egetforbruget af solcelleproduktionen. Lovmæssigt ses dette som en ”støtteordning”, selvom det reelt ikke er nogen direkte statsstøtte.
I perioder, er det er også muligt for nogle virksomheder at søge VE-støtte til etablering af solcelleanlægget. VE-støtten ændrer karakter og indhold fra pulje til pulje. Oftest skal virksomheden kunne dokumentere omstilling af produktion fra fossil brændsel til CO2 venlig energi. Der findes konsulentvirksomheder, som er specialiseret i at lave disse ansøgninger mod betaling.
For 10 år siden kostede solceller tæt på det dobbelte sammenlignet med prisen i dag. Der har været ca. 47% prisfald fra 2012 til 2022 og samtidig var spotpriserne på el relativt lave. De lave elpriser kombineret med, at de fleste erhverv (fuldt eller delvist) kunne fratrække elafgift og moms gjorde ,at den reelle betaling for strøm, faktisk var relativ beskeden for erhverv – helt frem til 2020.
I 2023 er solceller blevet mere attraktive for erhverv. Vi befinder os aktuelt i en energikrise med høje elpriser, som vi ikke kender udfaldet af – eller slutningen på.
I stadigt flere virksomheder stilles der krav om en grønnere profil fra både ledelse, samarbejdspartnere og kunder. Det handler ofte om at mindske CO2-aftrykket og øge bæredygtigheden. Solceller på egne bygninger giver mulighed for grøn, egenproduceret strøm: En nem og hurtig vej til CO2 besparelser. De øjeblikkelige økonomiske besparelser og den relative nemme installationsproces gør tilmed solceller investeringspopulære for flere og flere virksomheder.
Hvis du vil høre, hvad det kan betyde for din virksomhed, så skriv til os på solsupport@watts.dk eller ring på 70292044. Vores solcellespecialister er klar til at hjælpe jer.
Mangler du stadig svar?
Fandt du ikke svar på dit spørgsmål? I vores support-sektion har vi samlet endnu flere svar og artikler. Her kan du også stille os dit spørgsmål direkte, så vi kan vende tilbage til dig hurtigst muligt.
Support